CE ESTE TERAPIA ABA?*

 


* Informații preluate din Analiza aplicata a comportamentului de John O. Cooper, Timothy Heron, William Heward


ABA –Analiza Comportamentală Aplicată- este o știință care se ocupa cu modificarea comportamentui în vederea obținerii unei integrări sociale și a unui grad optim de autonomie în viata fiecărui individ.

ABA este eficienta în recuperarea copiilor cu deficiente, acționând compensator asupra fiecărei arii de dezvoltare (sociale, de limbaj, cognitive, motricitate, autoservire, academice etc.) în parte ducând către o recuperare globala, uniformizata. Acesta nu este singurul domeniu în care ABA acționează eficient. Aceasta forma de intervenție comportamentala este utilizata și în companiile multinaționale sau în școli și instituții care lucrează cu diferite clase și grupuri de indivizi (spitale, centre pentru seniori etc.).

ABA este știința în care metodele de intervenție sunt derivate din principiile comportamentului. Principiile comportamentului sunt acele elemente care descriu felul în care funcționează comportamentul, de exemplu: întărirea comportamentului, extincția și pedepsirea. Metoda de schimbare a comportamentului este pusa în practica pornind de la informațiile furnizate de unul sau mai multe principii ale comportamentului.

Fundamentul terapiei ABA este reprezentat condiționarea operanta a comportamentului. Condiționarea operanta funcționează prin selectarea comportamentelor pe baza consecințelor, utilizând întărirea (recompensarea) și pedepsirea (se refera la introducerea sau excluderea unui stimul din mediu astfel încât comportamentul target sa fie diminuat).

Unitatea fundamentala de analiza este reprezentata de contingenta celor trei termeni (three term contingency) denumit și ABC-ul comportamental. Prin intermediul ABC-ului comportamentul este analizat luând în considerare antecedentul-comportamentul- consecința. Manipularea unei dintre componentele acestei contingente duce la modificarea comportamentala.

Înțelegem mai bine specificul terapiei analizând caracteristicile definitorii ale analizei comportamentale aplicate:

 

  • APLICATA: selectează comportamentele ce sunt social semnificative pentru beneficiar și contribuie la îmbunătățirea acestora.
  • COMPORTAMENTALA: comportamentele alese sunt comportamente care au nevoie de modificare iar regula de baza este ca acestea sa fie măsurabile.
  • ANALITICA: identifica relații semnificative intre comportament și mediul înconjurător.
  • TEHNOLOGICA: toate procedurile terapiei trebuie sa fie descrise în detaliu și clar astfel încât orice cititor sa aibă șansa să reproducă intervenția și să obțină aceleași rezultate.
  • SISTEMATIC CONCEPTUALA: procedurile de modificare ale comportamentului și rezultatele intervențiilor comportamentale trebuie descrise din perspectiva principiilor comportamentale.
  • EFICIENTA: comportamentele modificate aduc beneficii din punct de vedere social și pot fi menținute în timp.
  • GENERALITATE: o modificare comportamentala este supusa generalității dacă rezista în timp și apare în alte medii, în afara celui în care s-a produs inițial.

Caracteristici suplimentare ale terapiei ABA sunt: responsabilitatea, transparenta, realizabilitatea, mobilizarea și optimismul.

Close Menu